In maart 2018 werd Booksteps Teso nabij de stad Soroti feestelijk geopend. Van deze bibliotheek maken zes middelbare scholen met in totaal 5.400 leerlingen gebruikt. In dit gebied is een grote behoefte is aan versterking van het onderwijs.

Soroti ligt in het gebied van Oeganda dat zwaar werd getroffen door de burgeroorlog. Hoewel deze oorlog al geruime tijd beëindigd is, heeft het diepe sporen nagelaten in de samenleving en werken de naweeën nog dagelijks door. Op de school die de bibliotheek zal huisvesten, werd tijdens de burgeroorlog een aantal leraren vermoord. Na de oorlog hebben de resterende medewerkers de school vanaf de grond af aan moeten bouwen. De verwachtingen over de effecten van de Bookstepsbibliotheek zijn groot. Met veel enthousiasme is de bibliotheek geopend. Directeuren en leraren van de scholen zien de bibliotheek als een kans om beter onderwijs te kunnen leveren. Door de zes deelnemende scholen is een bestuur gevormd, bestaande uit de schooldirecteuren.
De volgende scholen zijn geselecteerd om mee te doen met Booksteps Teso:

School Aantal leerlingen Jongens Meisjes
St Elizabeth Girls Secondary school Kidetok 500 500
Teso College Aloet 1.600 910 690
St Mary’s Girls Secondary School – Madera 685 685
Gweri Secondary School 979 557 422
Ngora High School 1.441 820 621
Immaculate Girls S.S just about 200 200
Total 5.405 2.287 3.118

 

Waarom deze zes scholen?

  • De betrokken directeuren zijn overtuigd van de noodzaak van een bibliotheek en bereid om tijd, middelen en energie te steken in de opbouw van de bibliotheek.
  • We denken dat de directeuren samen in staat zijn om het proces goed te begeleiden.
  • De scholen zijn bereid om na het eerste jaar al bij te dragen aan de exploitatiekosten en deze uiteindelijk, samen met andere scholen geheel te dragen?
  • Het zijn publieke scholen met weinig middelen die de boeken hard nodig hebben

 

St Elizabeth Girls Secondary school Kidetok

De St Elizabeth Girls Secondary school Kidetok, waar de nieuwe bibliotheek gevestigd wordt,  ligt aan een hoofdweg en is daardoor gemakkelijk bereikbaar. De school beschikt over elektra, water en zelfs een generator en er is beveiligingspersoneel. Voor ingebruikename voor Booksteps hoefden we het alleen te voorzien van opslagmeubilair en een lik verf.

Send this to a friend